уторак, 29. октобар 2013.

Stigla je jesen, vreme je za kesten!

Iako ovih dana uživamo u oktobarskom letu, u Malom Princu sve je u znaku jeseni i trenutno se najviše traže poslastice od kestena.
Kesten torta podseća na detinjstvo svojom kombinacijom kesten pirea i slatke pavlake, a raskošan ukus kobinacije kestena i čokolade pridobiće i one koji nisu izraziti ljubitelji ove namirnice.

Znate li da je kesten verovatno jedna od prvih namirnica koju je čovek upotrebljavao za ishranu? To znači da je naš organizam pre mnogo hiljada godina počeo da se navikava na kesten. Zahvaljujući visokom sadržaju skroba, od kestena se u Evropi milenijumima pravio hleb i on je bio glavna hrana stanovnika Mediterana, od Portugalije do Turske.

Prvi zabeleženi recept za kesten-pire nalazi se u italijanskom kuvaru iz 1475 godine! Od Italijana recept su preuzeli Francuzi, i pretvorili ga u popularnu poslasticu koju su nazvali Mon Blan, zbog toga što porcija pirea ukrašena šlagom  podseća na planinu prekrivenu snegom.

Kesten sadrži minerale, vitamine B grupe, vitamin A i C. Od minerala, bogat je kalijumom i fosforom, a sadrži i kalcijum, magnezijum, sumpor, hlor, gvožđe, bakar, mangan.
Kesten ne sadrži gluten, zbog čega je stekao popularnost u bezglutenskoj ishrani koja ima sve više sledbenika.

Dakle, razloga je mnogo da uživate u poslasticama od kestena. Iskoristite ove sunčane dane za šetnju i svratite do nas da, bar na tanjiriću, probate jesen!

Нема коментара :

Постави коментар