Počelo je, kao i u istoimenoj priči Antoana de
Sent Egziperija, od dečje ljubavi. Za dve decenije preraslo je u veliki
posao, čije su pokretačke snage, međutim, ostale – strast i
prijateljstvo.
(Politika, 4. januar 2009.)
„Ako ti se sviđa, pripitomi me“ , reče ona.(Politika, 4. januar 2009.)
„Hoću rado, ali nemam mnogo vremena, Moram da pronađem prijatelje, da upoznam mnoge stvari“.
„Čovek upozna samo one stvari koje pripitomi“, reče lisica. „Ljudi nemaju više vremena da bilo šta upoznaju. Oni kupuju sasvim gotove stvari kod trgovaca. Ali kako nipošto nema trgovaca koji prodaju prijatelje, ljudi više nemaju prijatelja. Ako želiš jednog prijatelja, pripitomi me!“.
Mali princ je poslušao savet i tako je, u besmrtnoj priči Antoana de Sent Egziperija, stekao prijateljstvo mudre lisice.
Više od četiri decenije nakon što je francuski pisac i ratni pilot nestao u akciji protiv Hitlerove vojske (31. jula 1944), u jednoj drugoj zemlji, na pragu novog nasilja koje će izbrisati sa geopolitičke mape sveta SFR Jugoslaviju, u Beogradu je, na Banjičkom vencu, rođen „Mali princ“.
Godina je 1987, a „mama“ Gordana Milošević je upravo raskinula sa dotadašnjom dugogodišnjom karijerom bankarske službenice i otisnula se u neizvesnu, ali uzbudljivu avanturu poslastičarstva.
Slatkiš uz kafu i džez
– Po struci sam ekonomista, ali, da mi ne zamere kolege, zaključila sam da je činovnički posao u banci za mene suviše dosadan, jednoličan. Želela sam da se oprobam u nečem kreativnijem, a kako sam odmalena volela kolače, pa ih i sama pravila po uputstvima svoje bake u Rači kragujevačkoj, šta je bilo prirodnije nego da otvorim poslastičarnicu, ali onakvu o kakvoj sam kao dete maštala – objašnjava Gordana.
Sad kad je čaj postao „moderan“ i nude ga širom grada, Gordana je u Palmotićevoj ulici osmislila kafe-poslastičarnicu u kojoj možete probati recepte najpoznatijih svetskih „slatkih“ majstora, zgrejati se čašom konjaka, naručiti porto, kuvano vino, ili sami natočiti u šolju toplu čokoladu i začiniti je kardamonom, cimetom, karamelom i kandiranom pomorandžom. A sve to dok svira „živa“ džez muzika, ili neki od njenih mnogobrojnih umetnički nastrojenih prijatelja prikazuje svoja dela: nakit, šešire, rukavice
– Bila je to zajednička ideja, moja i meni bliskih osoba, da se od svih savremenih nedaća „branimo“ pozitivnom energijom, radeći nešto što volimo. Svi smo obični ljudi koji imaju neku strast: ja prema kolačima, moj brat prema džezu, moja sestra prema pozorišnoj režiji, a prijateljica prema „kamenčićima“ i nakitu... Na prvom mestu je ljubav, a ne zarada – kaže Gordana.
Cene, međutim, nisu nimalo skromne, čak nadmašuju i neke u čuvenim bečkim i pariskim poslastičarnicama, uverili smo se, ali ponosna vlasnica smatra da su u skladu sa kvalitetom.
Pariski Božić u Beogradu
Od kućne radinosti do četiri Gordanine poslastičarnice sa 25 zaposlenih put je, u protekle dve decenije, ipak bio malo složeniji. Ali, uz neugaslu strast i malu pomoć prijatelja, rekao bi Sent Egziperijev junak , sve je moguće.
Нема коментара :
Постави коментар