Mali Princ bio je jedno od prvih
mesta u Beogradu gde su se mogli probati pravi macarons (makaroni), onakvi
kakvi se prave i u svetilištu ljubitelja ove delikatne poslastice,
pariskom Ladurée-u.
Makaron (Macaron) je kolačić od badema, šećera i belanaca. Nastao je u Italiji a kako priča kaže, već u srednjem veku, preko ličnog kuvara Katarine Mediči stigao je u Francusku, gde su od njega napravili svetski "brend". Danas se u Parizu najbolji makaron kolačići prodaju po ceni od 1.5 evra za komad, što mnogo govori o njihovoj reputaciji kod sladokusaca.
Do danas, izmišljeno je bezbroj ukusa makarona - jagoda, pistaći, malina, latice ruže. jabuka, bundeva, kupina, karamel... Poslednjih 10-ak godina ovaj kolačić je postao toliko popularan da se poslastičari utrkuju ko će napraviti najsavršeniji makaron. Pojavljuju se sve egzotičniji ukusi - đumbir, ljubičica, rabarbara, zeleni čaj, crni susam, lavanda, bosiljak, nana, biber, kardamon, hibiskus, čili... Prave se trobojni, u raznim oblicima, rukom slikani... mada je i dalje na prvom mestu klasični, okrugli makaron od čokolade i ganaš kreme.
Mali Princ bio je jedno od prvih mesta u Beogradu na kome su se mogli probati pravi makaroni, onakvi kakvi se prave i u svetilištu ljubitelja ove delikatne poslastice, pariskom Ladurée-u. I dalje smo meka za ovdašnje ljubitelje famoznih makarona, i u našim poslastičarnicama uvek ih možete uzeti na meru, upakovane u specijalne poklon kutije sa motivima mesta koje u Beogradu ne smete zaobići - uključujući, naravno, i našu poslastičarnicu. Tu je i poklon pakovanje od 6 makarona različitih ukusa, savršeno za sve prilike kada želite da poklonite nešto nezaboravno i prefinjeno.
(foto: http://memakeupandeye.blogspot.com)
Istorijat makarona
Makaron (Macaron) je kolačić od badema, šećera i belanaca. Nastao je u Italiji a kako priča kaže, već u srednjem veku, preko ličnog kuvara Katarine Mediči stigao je u Francusku, gde su od njega napravili svetski "brend". Danas se u Parizu najbolji makaron kolačići prodaju po ceni od 1.5 evra za komad, što mnogo govori o njihovoj reputaciji kod sladokusaca.
Macaron Parisien
U obliku kakav imaju danas postoje od 1830. godine, kada su počeli da ih uz pomoć pare spajaju 2 po 2. Nedugo zatim, francuski poslastičar Pjer Desfonten je u Švajcarskoj otkrio ganaš kremu, napravljenu od pavlake i čokolade, i došao na ideju da makarone spaja ovim kremom. Tako je nastao "Macaron Parisien". Prvi makaroni po njegovom receptu počeli su da se prodaju 1836. u pariskom Salon de thé, mestu na koje su žene izlazile da popiju topli napitak i pojedu kolač. Taj lokal zvao se Ladurée, i i dalje u Parizu predstavlja sinonim za vrhunske makarone.
Vrste makarona
Do danas, izmišljeno je bezbroj ukusa makarona - jagoda, pistaći, malina, latice ruže. jabuka, bundeva, kupina, karamel... Poslednjih 10-ak godina ovaj kolačić je postao toliko popularan da se poslastičari utrkuju ko će napraviti najsavršeniji makaron. Pojavljuju se sve egzotičniji ukusi - đumbir, ljubičica, rabarbara, zeleni čaj, crni susam, lavanda, bosiljak, nana, biber, kardamon, hibiskus, čili... Prave se trobojni, u raznim oblicima, rukom slikani... mada je i dalje na prvom mestu klasični, okrugli makaron od čokolade i ganaš kreme.
Makaroni u Malom Princu
Mali Princ bio je jedno od prvih mesta u Beogradu na kome su se mogli probati pravi makaroni, onakvi kakvi se prave i u svetilištu ljubitelja ove delikatne poslastice, pariskom Ladurée-u. I dalje smo meka za ovdašnje ljubitelje famoznih makarona, i u našim poslastičarnicama uvek ih možete uzeti na meru, upakovane u specijalne poklon kutije sa motivima mesta koje u Beogradu ne smete zaobići - uključujući, naravno, i našu poslastičarnicu. Tu je i poklon pakovanje od 6 makarona različitih ukusa, savršeno za sve prilike kada želite da poklonite nešto nezaboravno i prefinjeno.
(foto: http://memakeupandeye.blogspot.com)
Macarons
su francuski kolačići koji su stekli veliku popularnost u svetu, što
svojim atraktivnim izgledom, što vanserijskim ukusom. Savršeni su kao
poklon, a u poslednje vreme najtraženiji su oni šaroliki.
Za Macarons vam treba malo veštine, puno volje i dosta strpljenja jer se prave od meringe (belanaca) koji se više suše nego peku, što je malo dugotrajniji proces,
Read more at http://lifepressmagazin.com/kolaci-2/macarons-slatki-sareni-hit-medu-slasticama/#thKwASBdVEi8PHMO.99
Za Macarons vam treba malo veštine, puno volje i dosta strpljenja jer se prave od meringe (belanaca) koji se više suše nego peku, što je malo dugotrajniji proces,
Read more at http://lifepressmagazin.com/kolaci-2/macarons-slatki-sareni-hit-medu-slasticama/#thKwASBdVEi8PHMO.99
jedno vreme ih nije bilo , da li ih ima opet ? :)
ОдговориИзбришиSastav i postupak izrade im je takav da nikako ne opravdavaju svoju visoku prodajnu cenu! A ovako luksuzno ih pakuju da bi tu previsoku cenu bar donekle opravdali, pa je to u neku ruku i obmana kupaca!
ОдговориИзбриши